Efterfrågan på de mest exklusiva klockorna och konstverken stiger i takt med förmögenheterna som samlas i världsekonomins överskikt. Kvarvarande hantverk förgudas samtidigt som lönearbetet i global skala standardiseras och sönderdelas. Aftonbladet 29 december 2005. Läs mer »
Årsarkiv: 2005
Häv bannlysningen av Ahmed Yusuf!
Vi förutsätter att den EU-förordning som i fyra år tvingat Ahmed Yusuf att leva som en fredlös i sin lägenhet i Tensta saknar rättslig verkan i Sverige. Det skriver 50 undertecknare till ett upprop mot en av de stora rättsskandalerna i spåren på ”kriget mot terrorismen”. Var och en betalar Ahmed Yusuf 1.000 kronor ur egen ficka för hans framträdande på Rinkeby Folkets Hus lördagen den 10 december. I strid med påbudet från USA, FN, EU och riksdag och regering. Bland undertecknarna finns två tidigare socialdemokratiska ministrar och fyra fackliga ledare. Aftonbladet 10 december 2005. Läs mer »
Den tredje mannen och rättsstatens förfall
Ahmed Yusuf hade av USA, FN, EU och svenska myndigheter stämplats som finansiär av al-Qaidas terrorism. FBI förklarade efter en grundlig undersökning i efterhand att det inte fanns minsta bevis, men han förblev fredlös. Den svenska regeringen fogade sig i rättslösheten. Ägnade sig åt tyst diplomati. Fallet är ett exempel på hur statsmakten frigör sig ur demokrati och grundläggande rättsprinciper. Arena nr 6/05. Läs mer »
Folkrörelse eller NGO-sväng
Frivilligorganisationerna, de så kallade NGO:erna, har fått en framträdande plats på världsarenan och i det svenska samhället. De förutsätts stå fria från stat och kapital – men lever allt som oftast i symbios med regeringsorgan, storföretag och medieindustri. Clarté 3/05. Läs mer »
Le och se ut att trivas
Det gäller att hålla sig ”anställbar” i dagens arbetsliv. Ansvaret för arbetslösheten har individualiserats, och på arbetsplatserna efterfrågas den rätta sociala kompetensen. Många akademiker ser i det så kallade kunskapssamhället ett brott med taylorismen. Men det handlar snarare om ett försök att återupprätta den oinskränkta fabriksdiktaturen. Dagens Nyheter 13 oktober 2005. Läs mer »
Ordfrontstriden
Skallet mot Ordfront hösten 2003 och våren 2004 säger något om villkoren för debatt och opinionsbildning i Sverige idag: rätten att säga emot är dyrköpt på marknaden för förutfattade meningar. En granskning av kampanjen som Maciej Zaremba drog i gång. Röda Rummet 3/2005. Även publicerad i antologin Pudelns kärna, Karneval 2006. Läs mer »
På spaning efter dom där nere
En ny reality-TV lanseras för storföretagens ledare – möjligheten att på TV-skärmen iaktta de människor som ska köpa de stora koncernernas varor. LO-tidningen 27 maj 2005. Läs mer »
Kroll avböjer Guantánamo
Säkerhetskonsulten Kroll har avböjt att ta över hanteringen av fångarna på USA:s Guantánamobas. Notis, Aftonbladet 5 maj 2005. Läs mer »
Framtidens pensionärer får ta smällarna på börsen
En av Internationella valutafondens chefer är orolig. Framtidens pensionärer vet inte om att de numera utgör bufferten i det internationella finanssystemet. Det kan bli politiska komplikationer när de upptäcker den saken. LO-tidningen 4 mars 2005. Läs mer »
Människor till lågpris
Vad ligger bakom den pågående hetsen mot sjukskrivna, förtidspensionerade och arbetslösa? En gammal strävan att försvaga arbetarens ställning och förslumma arbetslivet. Aftonbladet 26 februari 2005.
Läs mer »