Liksom flera andra svenska intellektuella ägnade Sara Lidman mycket av sitt verksamma liv åt kampen för frigörelse i tredje världen. Det var ingen distraktion från de ämnen hon började och avslutade sitt författarskap med. Tvärtom, konflikterna i världskapitalismens utkanter tydliggjorde de klassmotsättningar och den exploatering av periferin hon iakttog i sitt eget land. Här är ett tal jag höll i Umeå vid Sara Lidman-sällskapets årliga sammankomst 2010, publicerat i den nyutkomna antologin Sara-dagar II. Läs mer »
Årsarkiv: 2016
Vård på ackord
Från omvårdnad till leverans enligt kontrakt är tidens melodi i vården. Det kallas även New Public Management. Gräddfiler för de välbeställda, vanvård för de icke så välbeställda och springluncher för personalen har följt med köp- och säljsystem och privatiseringar. ”Vi skickar människor emellan oss i ett Svarte Petter-spel där ingen vill bära kostnaderna”, säger en sköterska. Ett reportage i Folket i Bild 12/2016, här i något annan form. Texten kommer även att publiceras i antologin Protes, Metafor och den Obsoleta Kroppen 2017. Läs mer »
Slukhålet Nya Karolinska
Nya Karolinska är ett av de dyraste bygg- och sjukhusprojekten i världen – tack vare en fiffig affärsmodell kallad OPS, offentlig-privat samverkan. Det skulle bli billigare och mindre riskfyllt för landstinget i Stockholm. Det blev varken eller. Journalisterna Henrik Ennart och Fredrik Mellgren frilägger hela processen i en ny bok. En recension i Aftonbladet 13 november 2016. Läs mer »
Välja det minst onda
Mediekanalerna flödar över av nyheter kring presidentvalet i USA. För många väljare handlar det om att välja den kandidat de tycker minst illa om. Finns det inget annat att göra? En kommentar i Clarté nr 3/2016. Läs mer »
Ska vi kroka arm med de bruna?
Jan Myrdal försvarar i ett blogginlägg sin medverkan i Nya Tider. ”När det gäller vem som tjänar som språkrör för Förenta staternas krigsförberedelser i landet så är det Dagens Nyheter och inte Nya Tider”, skriver han bland annat. Här är min replik, publicerad på Clartés blogg 31 oktober 2016. Läs mer »
Stefan Lindgren tar sikte
Jan Myrdals medverkan i den bruna tidningen Nya Tider väckte bestörtning på många håll. Jag skrev en kritisk artikel som också berörde bloggaren Stefan Lindgrens medverkan i den lika bruna Fria Tider och hans envetna intresse för ideologer som Jürgen Elsässer och Israel Shamir. Lindgren replikerade. Här är mitt svar, publicerat på Clartés blogg 31 oktober 2016. Läs mer »
Jan Myrdal hoppar ner bland de bruna
Jan Myrdal har publicerat sig i Nya Tider, en tidning som ges ut av personer med bakgrund i Nationaldemokraterna och liknande grupperingar. För det har han fått skarp kritik. Med rätta, anser jag. Men det finns skäl att också diskutera det han skriver i sin artikel. Han stryker redaktörerna för Nya Tider medhårs. Vilken är avsikten? Ett inlägg på Clartés blogg 27 oktober 2016. Läs mer »
Resa i Bryssels inre
”Om vi hade varit ett privat företag hade vi anlitat ett PR-företag och frågat ’Hur ger vi den här produkten ett nytt varumärke?'” Så formulerade sig en EU-potentat 2009. Tanken har inte blivit mindre aktuell. EU-projektet är i kris, men storföretagen i European Round Table och BusinessEurope dämpar inte sina anspråk. Unionen ska strukturreformeras med flexibelt arbetsliv, sänkta sociala utgifter, privatiseringar och migranter utan rättigheter. En rapport från Bryssel till broschyren Mer eller mindre union, utgiven av Folkrörelsen Nej till EU i augusti 2016. Läs mer »
Mänskliga robotar
Den mänskliga hjärnan klarar vi oss snart utan, säger en tillverkare av robotar för industrin. Men med händerna är det knepigare. Hand och verktyg byter i den kapitalistiska produktionen plats. Den mänskliga handen blir verktygets förlängning. De enahanda jobben har inte blivit färre utan fler. Andra delen i en artikelserie om automatiseringen. Aftonbladet 3 augusti 2016. Läs mer »
På bredband in i väggen
Bredband, smarta telefoner och artificiell intelligens skulle föra oss in i ett postindustriellt paradis. Vi ser inte så mycket av det. Ekonomin stagnerar, infrastrukturen förfaller och fördärvandet av klimatet fortgår. Det är nog inte teknikens fel. Första delen i en artikelserie i Aftonbladet om automatiseringen. 1 augusti 2016. Läs mer »